A 2018-as kommunikációs trendek is alátámasztják, hogy a user experience (UX), vagyis a felhasználói élmény jelentősége még nagyobb lesz, pedig 2017-ben sem volt kicsi.

Ahhoz, hogy az oldalon könnyen, játékosan, élvezettel tájékozódjanak a látogatók, sok-sok tesztelésre van szükség az elrendezésben. Muszáj a kinézetnek alkalmazkodnia az egyre csökkenő észlelési időhöz, a game-ifikációhoz, ahhoz, hogy a látogató minden interakciót élvezni akar, akkor marad az oldaladon.

A webes elrendezés egyaránt szól az információ hierarchiájáról, az adott oldal üzleti céljáról, a szórakoztatásról és a vizuális kiszolgálásról. E két utóbbinak a jelentőségét ne becsüljük le.

A user experience, a felhasználói élmény kulcsfontosságú.

Az összes olyan elemet, aminek nincs szerepe az oldalon való közlekedésben, ki kell iktatni. 2018-ban a jó és hasznos weboldal sallangmentes, tiszta, nagyon gyors és mindig megmutatja, hogy a használónak mi legyen a következő lépés. Ügynökségünk is kódol különböző layout-okat, amiket más és más tartalmi környezetben állják meg a helyüket.

 

A lehető legkisebb helyen a lehető legtöbbet

Ha megmutatjuk egy blogoldalon a tudásunkat, a lehető legkisebb helyen akarunk a lehető legtöbbet átadni és soknak is látszani. ilyenkor hasznos lehet egy ún. masonry elrendezés, pl. ilyen:

Megnézem élőben

Ahol az idő múlása vizuális központ

jellemzően ilyenek az önéletrajzok, életutak, termékfejlesztési stációk, ott idővonalas elrendezést használhatunk, pl. ilyet:

Megnézem élőben

 

A képek elviszik a hátukon a sztorit

Ha a képek elviszik a hátukon a sztorit, akkor érdemes olyat választani, ami rá helyezi a hangsúlyt. Mobilon és kis képernyőn persze ezek a tartalmak is egymás alá essenek.

Megnézem élőben

Ziczac_layout

Van benne valami szokatlan

Megragadja a szemet, ha a kivágásokban van valami szokatlan, mint például ebben a diagonalban megvágott képekben.

Megnézem élőben

Látványos, mozdulatlan megoldás

Sok helyen látjuk, hogy a menü fixen bal oldalra kerül, látványos, mozdulatlan megoldással, jelentős, akár az oldal 50%-át is kitevő terjedelemben. Erre egy példa:

Megnézem élőben

Egy minimál négyzetes?

Nagyon tiszta, modern hatást érünk el egy minimál négyzetes elrendezéssel, ahol a képek változatos elrendezése vezeti a szemet az információk között.

Megnézem élőben

negyzetes

Minden, ami különleges és szép

Egymást átfedő négyzetes blokkok, ahol szintén erős fotók kellenek, minden olyan termékhez, ami különleges és szép: divat, autók, ékszerek, stb.

Megnézem élőben

zlayout

Híroldal-szerű hatás csempével

Sűrű, híroldal-szerű hatást érhetünk el egy csempés nyitóoldallal, ahol egymás mellé keverjük a cikkeket, elérhetőségeket és fotókat.

Megnézem élőben

 

Lekódolni mindent le lehet – de nem biztos, hogy érdemes.

dc_image09

 

Címkék: , , ,

Leave a Reply